Aspecte din Lumea Reală

gurdjieffUrmătorul fragment face parte din cartea “Aspecte din Lumea Reală” (“Gurdjieff vorbește elevilor săi”), o colecție de transcripții ale unor prelegeri și discuții pe care G.I. Gurdjieff le-a avut cu elevii săi.

Ar trebui să învățăm, nu cu ajutorul minții, ci cu ajutorul sentimentelor și corpului.

În același timp, sentimentele și corpul nu au un limbaj anume; calul nu înțelege limba vizitiului și nici trăsura pe cea a calului. Dacă vizitiul spune în engleză “întoarce la dreapta”, nu se va întâmpla nimic. Calul înțelege limbajul hățurilor și nu va merge la dreapta decât supunându-se hățurilor. La fel este și cu trăsura – are propria ei structură. Dacă osia se întoarce spre dreapta, roțile din spate se vor întoarce spre stânga. Astfel că vizitiul ar trebui să cunoască atât părțile slabe, cât și caracteristicile trăsurii. Numai atunci el se poate deplasa în direcția în care dorește. Dar dacă vizitiul stă pur și simplu pe banca lui și spune în propria-i limbă “ia-o la dreapta” sau “ia-o la stânga”, echipajul nu se va mișca nici dacă vizitiul ar striga timp de un an.

Noi suntem o replică exactă a unui astfel de echipaj. Doar mintea, de una singură, nu poate fi considerată un om complet, tot așa cum un vizitiu care stă într-o cârciumă nu poate fi considerat un vizitiu care își îndeplinește sarcinile. Mintea noastră este ca un vizitiu profesionist care stă acasă, sau într-o cârciumă și în visele sale, conduce pasagerii în diferite direcții. Tot la fel cum condusul lui nu este real, tot așa încercarea de a lucra doar cu mintea nu va duce nicăieri. Cineva care va face asta va deveni doar un profesionist, un lunatic. Puterea de a te schimba nu se află în mintea noastră, ci în corp și sentimente. Cu toate acestea, din păcate, corpul și sentimentele noastre sunt în așa fel alcătuite încât nu le pasă de nimic atâta vreme cât ele sunt fericite. Trăiesc pentru moment și memoria lor este de scurtă durată. Doar mintea trăiește pentru viitor. Fiecare parte își are propriile merite. Meritul minții este că privește înainte. Dar numai celelalte două pot “face”. Dorința trebuie să fie în cal, și abilitatea în căruță. Dar, așa cum deja am spus, dificultatea constă în faptul că, din cauza educației moderne greșite, și din cauza nerecunoașterii din copilărie a lipsei de conexiune din noi, între corp, sentimente și minte, majoritatea oamenilor sunt atât de deformați încât nu există o limbă comună între o parte și celelalte. Acesta este motivul pentru care ne este atât de greu să stabilim o legatură între ele, și cu atât mai greu să forțăm părțile noastre să-și schimbe felul în care trăiesc.