Pe drumul octavei omului. Mărturia unui elev al lui G. I. Gurdjieff

texte5_1Fragment din ”Pe drumul octavei omului. Mărturia unui elev al lui G. I. Gurdjieff” (”Octave Interioare”) de Michel Conge

Ni se spune că pe de-o parte, există influențe create de mediul în care trăim: influențe A, mecanice şi care sunt din abundență. Iar pe de altă parte, influențe B: având origine conştientă, însă decăzând – ideea de cădere – în curentul vieții. Și apoi, influențe C care sunt şi rămân conştiente.

Influențele B şi C trebuie să urmeze un parcurs diferit. De exemplu, recepționez influențele B prin intermediul unor texte sacre sau al anumitor monumente; aşadar, le primesc din afara mea. Pe de altă parte, primesc influențele C din interior. Cele care vin din interior nu “decad”, nu pot fi pervertite, deoarece pentru ca acestea să poată fi primite cu adevărat, este necesar un efort în schimbul primirii. Amândouă influențele menționate provin dintr-o sursă conştientă. Influențele B sunt un dar care este făcut omului; aruncate în cercul vieții generale a umanității, omul poate să facă orice vrea cu acestea. Atunci când oamenii le preiau folosind doar ceea ce este cel mai superficial în ei, aceste influențe sunt sfâşiate în bucăți. Atunci când oamenii le preiau folosind ceea ce este cel mai adevărat în ei, atunci influențele întăresc nevoia oamenilor pentru ele. Caracterul influențelor C, constă în faptul că nu le puteți distruge atât de uşor.

Dar, probabil că nu ați primit niciodată influențe C? Poate că cel mai bun lucru pe care l-ați primit au fost influențe B, bine asimilate?