Viața e reală doar atunci când «Eu Sunt»

Prima și singura ediție autorizată a traducerii în limba română a lucrării „Viața e reală doar atunci când «Eu sunt»“, sau cea de-„A Treia Serie“ din „Despre Tot şi din Toate“ scrisă de G. I. Gurdjieff, a fost realizată cu sprijinul Institutului Gurdjieff din Paris și al Institutului Gurdjieff din România.

În „Cuvântul Înainte” scris de Doamna Jeanne de Salzmann este menționat că „[…] Gurdjieff se adresează omului de astăzi, celui care nu mai știe să recunoască adevărul sub diversele forme în care acesta i s-a revelat încă din cele mai vechi timpuri – acelui om profund nesatisfăcut care se simte izolat, fără rațiune de a fi. Însă având în vedere un astfel de om, cum să fie trezită în el o inteligență capabilă să discearnă între real și iluzoriu? Conform lui Gurdjieff, adevărul nu poate fi abordat decât dacă toate părțile care constituie ființa umană: gândirea, sentimentul, corpul sunt atinse cu aceeași forță și în acel mod particular care este potrivit cu fiecare dintre ele, fără de care dezvoltarea va rămâne unilaterală și va trebui să se oprească mai devreme sau mai târziu. Fără o înțelegere efectivă a acestui principiu, orice muncă asupra sinelui este condamnată să devieze de la scopul acesteia. Condițiile esențiale vor fi înțelese și interpretate greșit și vom vedea o repetare mecanică a unor forme de efort care nu vor depăși nivelul obișnuit. Gurdjieff știa să folosească fiecare circumstanță a vieții pentru a-i face pe oameni să simtă adevărul. […]” (p.16.)

Operă neterminată, cea de-«A Treia Serie» a operelor lui G.I. Gurdjieff trebuia inițial să fie alcătuită din cinci cărți. Conform mărturiilor celor mai apropiați elevi ai săi care au lucrat în preajma lui numeroși ani, numai câteva capitole par să fi fost redactate într-o formă aproape definitivă. Destinată celor mai apropiați elevi, textele din această lucrare nu fuseseră inițial destinate publicării.

„[…] Am făcut câțiva pași și deodată gândurile mele au fost traversate de o idee care doar după o scurtă confruntare, mi s-a impus foarte clar sub următoarea formă:  în timpul perioadei pe care am consacrat-o în principal scrisului, facultatea mea de a lucra și eficiența acesteia s-au aflat mereu în raport direct cu durata și puterea de constatare prin gândirea mea activă, a suferințelor mele automate, adică îndurate pasiv, în legătură cu aceste două ființe care îmi erau dragi. […]” (p.71.) coperta_viata

Lucrarea a fost publicată la editura Herald în anul 2015. Pentru informații legate de procurarea cărții, contactați-ne la adresa de e-mail de la rubrica Contact.