„Cine sunteți dumneavoastră, Domnule Gurdjieff?” René Zuber

Vă anunţăm publicarea lucrării „Cine sunteți dumneavoastră, Domnule Gurdjieff?” scrisă de René Zuber, la Editura Magic Print.

René Zuber s-a născut în 1902. Inginer în Arte şi Meserii, el devine fotograf şi apoi cineast. O căutare îndelungată l-a făcut să se întâlnească cu Gurdjieff în 1943, apoi să participe la primul grup de elevi francezi adunaţi în mod regulat în jurul acestuia la iniţiativa Doamnei de Salzmann, după cel de-al Doilea Război Mondial. Tot Doamna de Salzmann i-a încredinţat, în perioada care a urmat, realizarea filmelor al căror autor a fost ea, cu privire la Mişcările şi Dansurile Sacre ale acestei învăţături.

Textul lucrării Qui êtes-vous Monsieur Gurdjieff? a fost scris de René Zuber în limba franceză şi publicat pentru prima dată în 1977 la editura Le Courrier du Livre, apoi republicat în 1997 la editura Éolienne. În această nouă ediţie, cea din 1997, au fost adăugate şi alte texte scrise de René Zuber, acestea fiind: Carnet de notes, publicat prima dată în seria Dossiers H, numărul consacrat lui Gurdjieff, ISBN 2825102830, la editura L’Âge d’homme, în 1992, şi câteva maxime, prezentate în primă ediţie. Volumul de faţă conţine şi traducerea în limba română a acestor texte nou adăugate în ediţia din 1997.

Traducerea textului principal a fost realizată folosindu-se ambele ediţii (1977 şi 1997), adaptându-se notarea cu asterisc la sfârşitul unui cuvânt sau fraze (ed. 1977) prin note de subsol (sunt indicate explicit notele de subsol realizate de traducător), fiind preluate corecturile şi redactarea din ediţia 1997.

„[… ] Este adevărat că celor care mai sunt în viaţă, le rămâne să facă să fie retrăit Gurdjieff pornind de la opera căreia i-a ataşat numele său, adică pornind atât de la scrierile al căror autor este el, cât şi de la realizările obţinute în alte domenii sub conducerea şi inspiraţia sa.

Fiindcă întotdeauna trebuie revenit la izvoare. După noi, fiecare generaţie se va angaja cu un material care îi va fi propriu, într-o nouă lectură a lui Gurdjieff.

În cazul nostru, al celor care l-am cunoscut, noi nu vom merge să căutăm în arhive, fie ele imprimate sau instituţionale, în speranţa de a regăsi acolo vreun ecou al vocii sale. Noi vom evoca propria noastră experienţă, amintirile noastre cele mai vii.

Gurdjieff muzician? Coregraf? Scriitor? Medic? Psihiatru? Bucătar? […]” (p.10.)

Autor: René Zuber

Titlul în limba română: Cine sunteți dumneavoastră, Domnule Gurdjieff?

Titlu original: Qui êtes-vous, Monsieur Gurdjieff ?

Data publicării ediţiei în limba română: 13 octombrie 2021

Editura: Magic Print

Pentru informații legate de procurarea CU DISCOUNT a cărții, contactați-ne la adresa de mail institutul_gurdjieff@yahoo.com.