„Întoarcere la acum. Itinerariul Henriettei Lannes. Elevă a lui G.I. GURDJIEFF.” – de Henriette Lannes

Vă anunţăm publicarea lucrării „Întoarcere la acum. Itinerariul Henriettei Lannes. Elevă a lui G.I. GURDJIEFF.” scrisă de Henriette Lannes, la Editura Magic Print.

Henriette Lannes (1899 – 1980) născută în Franța, la Puyoô, a avut posibilitatea, mulțumită lui Henri Tracol și lui Philippe Lavastine, să o întâlnească la Paris pe Doamna Jeanne de Salzmann, elevă, așa cum i se spusese, a lui G. I. Gurdjieff. Doamna de Salzmann a îndrumat-o către G. I. Gurdjieff, care, la rândul său, a acceptat să primească săptămânal primul grup francez, între 1941 și 1949. După moartea maestrului ei, ea a rămas în strânsă legătură cu Doamna de Salzmann. Având consimțământul Domnului Gurdjieff și al Doamnei Jeanne de Salzmann, Henriette Lannes a contribuit la aprofundarea întrebărilor care se pun omului modern, și la transmiterea a ceea ce pentru ea devenise o evidență: „omul nu este ceea ce ar putea să fie.” Începând cu anul 1948, atât la Lyon cât și la Londra – acolo, sub auspiciile Societății Gurdjieff (The Gurdjieff Society fostă The Society for Research into the Development of Man) – a reușit să aducă împreună grupuri separate care activaseră sub îndrumarea lui P. D. Ouspensky, J. G. Bennett, Jane Heap și Maurice Nicoll. Acest remarcabil efort și apropierea de direcția dată de Doamna de Salzmann ne obligă să simțim o recunoștință profundă. Recunoscători fiind, putem da uitării tentativele ridicole de a imita Munca, bazate pe „biografii” inventate lui G.I. Gurdjieff, Doamnei Lannes și elevilor acestei Învățături. Pe un alt plan, angajamentul Doamnei Lannes în viața socială a fost pe măsura Muncii interioare. Înainte și în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, ea a ajutat, adăpostit și sprijinit mai multe victime ale regimurilor totalitare.

Textul lucrării Retour à maintenant: Itinéraire d’Henriette Lannes. Elève de G.I. GURDJIEFF a fost scris de Henriette Lannes în limba franceză şi publicat pentru prima dată în 2003 de către S.E.HO. Éditions de Tournadieu, Lyon, 2003 (ISBN 2-951-96220-7). Numai în scopul clarificării anumitor pasaje, puţine la număr, a fost folosită ediţia în limba engleză având titlul This Fundamental Quest. The Journey of a Pupil of G.I. Gurdjieff, Far West Institute, San Francisco, First English edition(2003). Translated by Roger and Susan Lipsey (ASIN / ISBN : B00146BMA6). Această carte a fost redactată și editată de către elevii ei, pornind de la notele, discuțiile și schimburile de mărturii ale Henriettei Lannes din anii în care aceștia abordaseră studiul învățăturii lui Gurdjieff, sub îndrumarea ei înțeleaptă și practică. Cu ocazia celei de-a cincizecea comemorări a morții lui G.I. Gurdjieff, membrii Societății pentru Studiul Omului (Société pour L’étude de l’Homme), al cărei sediu este la Lyon, au luat decizia, în zorile Mileniului Trei să publice această relatare a întâlnirilor lor cu Henriette Lannes.
„[… ] A fi pe deplin responsabil nu poate reprezenta decât un scop îndepărtat. Totuși, este posibil să ne apropiem de acesta dacă înțelegem ce anume cere acesta de la noi în situații foarte precise.
Atunci când este evocată chestiunea responsabilității, ne dăm seama că foarte adesea se strecoară o confuzie. Omul care are un sentiment al responsabilității crede că deține și conștiență, pe când acel sentiment este de fapt ceea ce îl ajută să ajungă la conștiență.
Căutarea noastră ne cheamă să ne simțim responsabili pentru acțiunile noastre, manifestările noastre, aceasta fiind o condiție indispensabilă întregii munci de dezvoltare ulterioară, făcută asupra noastră înșine. […]” (p.90.)

Autor: Henriette Lannes

Titlul în limba română: Întoarcere la acum. Itinerariul Henriettei Lannes. Elevă a lui G.I. GURDJIEFF.

Titlu original: Retour à maintenant: Itinéraire d’Henriette Lannes. Elève de G.I. Gurdjieff

Data publicării ediţiei în limba română:  02 aprilie 2022

Editura: Magic Print

Pentru informații legate de procurarea CU DISCOUNT a cărții, contactați-ne la adresa de e-mail institutul_gurdjieff@yahoo.com.