Realitatea ființei

Jeanne de Salzmann s-a născut în 1889 în Reims, Franţa, și a crescut la Geneva, Elveţia, educaţia ei fiind concentrată pe muzică, pentru care încă din copilărie a arătat un talent excepţional. În 1919, la Tiflis, l-a întâlnit pe G.I.Gurdjieff, în a cărui învăţătură ea a găsit calea spre adevărul la care năzuise încă din copilărie. Jeanne de Salzmann a rămas alături de Gurdjieff şi a muncit lângă el în grupuri, până la moartea acestuia. Ea a fost printre puţinii elevi incluşi de Gurdjieff în ceea ce el a numit „muncă specială”, pentru o senzaţie mai conştientă. Doamna de Salzmann a avut rolul principal în introducerea şi practicarea exerciţiilor de dans ale lui G.I.Gurdjieff, numite „Mişcări”. Cu puțin timp înainte să moară, Gurdjieff i-a dat doamnei de Salzmann responsabilitatea de a trăi „peste 100 de ani” pentru a institui învăţătura adusă de el. În timpul următorilor patruzeci de ani, ea a organizat publicarea cărţilor lui şi conservarea Mişcărilor.

Doamna de Salzmann reflecta în mod constant asupra realității ființei şi își scria gândurile în caietele sale. Această interogare profundă era fundamentală pentru modul în care ea îi aborda pe ceilalți, în aceea că fiecare întâlnire era menită să fie trăită cât mai deplin posibil. Ea se pregătea cu grijă prin analizarea şi aşternerea în scris a ceea ce dorea să aducă la întâlniri. A păstrat aceste caiete ca pe jurnale, până în ultimii săi ani. Luate împreună, acestea furnizează o cronică de patruzeci de ani a muncii ei de o viață reflectând asupra realității şi aducând altora învățătura lui Gurdjieff. La vârsta de nouăzeci de ani, ea a remarcat:

Scriu o carte despre cum să fii în viață, despre calea de urmat pentru a trăi la două niveluri. Aceasta va arăta cum să găseşti un echilibru, cum să mergi de la unul la celălalt sau, mai degrabă, cum să găseşti calea dintre ele. Trebuie să vedem dincolo, şi prin gândirea noastră obişnuită, pentru a ne deschide spre o altă minte. Altfel, rămânem pe pragul din fața uşii, şi aceasta nu se deschide.

Atunci când ea a murit, zece ani mai târziu, a lăsat caietele intacte, păstrate cu grijă. Cartea a fost editată de un mic grup aparținând Doamnei Jeanne de Salzmann și celor care au urmat-o. Conținutul lucrării provine în întregime din caietele sale, cu excepția câtorva pasaje din alte mărturii, mărturii înregistrate. Traducerea a fost realizată cu sprijinul Institutului Gurdjieff din România și a fost publicată în colecția colecția dedicată lui G.I. Gurdjieff, la Editura Herald în octombrie, 2016.

image1

Pentru informații legate de procurarea cărții, contactați-ne la adresa de e-mail de pe pagina contact sau contactați editura la https://www.edituraherald.ro/carti/colectii/realitatea-fiintei-detail

Mai multe informații despre carte sunt accesibile și la http://www.realityofbeing.org/